Dumas

Alexandre Dumas

og hans fire musketerer

Adda Vibeke, Thorshavn 1949, står at læse med min skrift i en fin udgave af De tre musketerer. Jeg var 10 år, da jeg fløj igennem den og de næste, 10 år efter og 20 år efter.


I dag, svimlende 73 år senere, er vi begyndt at læse de Tre musketerer højt for hinanden. Den forrygende handling, de klirrende sporer, den dystre Athos, den mod kirken søgende Aramis, den stærke og ikke alt for begavede Porthos, og helten selv, d´Artangan, står lyslevende for os. Vi fægter ved musketerernes side, og vi gruer for den farlige Myladys hævn.


Brushovedet d´Artagnan begiver sig i 1600tallet fra Gascogne til Paris på en gammel, gul og udslidt hest, der har tjent hans fattige far, der ikke kan give ham penge, men et introduktionsbrev til høvedsmanden for kongens berømte musketerkorps, med bøn om at optage sønnen i korpset. Undervejs er der farlige forhindringer. Ved en kro indleder han klammeri med en fornem herre, der gør nar af hans hest. Han ser et glimt at en smuk dame i en karet, han bliver frastjålet sit vigtige introduktionsbrev, og da han endelig når Paris, lykkes det ham inden for en time at fornærme musketererne Athos, Aramis og Porthos, der ikke aner noget om hinandens møde med den unge hidsighed. Hver for sig forlanger de oprejsning i form af en duel. D´Artagnan aftaler med hver især, at duellen skal afvikles med en halv times mellemrum, og forbavses da de tre møder op samtidigt, som sekundanter for hinanden. De når knap at indlede kampen, før Kardinalens gardister tropper op, dueller er forbudt, og de fire unge mænd går sammen og bekæmper de forhadte gardister. Dér opstår deres berømte venskab, en for alle, alle for en.


Statshemmeligheder, kærlighedsaffærer, konspirationer, hofliv, en livsfarlig rejse til England i dronningens tjeneste. Den skønne Anna af Østrig, elsker ikke sin mand, kongen, men derimod Frankrigs fjende, hertugen af Buckingham. Ved Myladys og kardinalens rænker frastjæles Buckingham to af de tolv diamantdupper, dronningen har skænket ham, hvorpå kardinalen foreslår et stort bal, hvor dronningen skal bære sine kostbare smykker. Da der nu vil mangle to, har han et bevis for hendes forbudte kærlighed til fjenden …


Genlæsningen giver anledning til fornøjelse over alt det, vi ikke forstod da vi var børn, men som åbenbarer sig nu. Dumas er den alvidende fortæller, der sørger for at holde sin læser fuldt orienteret om, hvad der senere skal ske. ”vær blot tålmodig, kære læser,” siger han, ”thi alt vil åbenbares senere.”


De tre musketerer er ligesom Dumas øvrige forfatterskab så udødeliggjort, at Radisernes Nuser gør flittigt brug af den berømte sætning Det var en mørk og stormfuld nat.
Det er den sætning, der indleder det sjette kapitel i de Tre Musketerer.