Udgivelser

Forfatter Adda Lykkeboe

Ny bog undervejs:
De der blev og de der flygtede.
Gitta Alpar
en divas eksil

Hun blev født i Ungarn 1903 og døde i Los Angeles 1991.
Fra nationaloperaen i Budapest blev hun som 23 årig hentet til Berlins Staatsoper, hvor hun hurtigt fik alle de betydningsfulde sopranroller. På Richard Taubers foranledning gik hun over i operettefaget, hvor hun som hans leading lady, fik en enorm succes og blev hele Berlins darling.
Det fik alt sammen en ende 1933, da Hitler kom til magten, og hun såvel som Tauber og adskillige andre jøder i hast måtte forlade Tyskland for at redde livet.
Hun prøvede at slå sig igennem i London, uden succes, dernæst i USA, med samme skuffende resultat. Hendes enorme held var, at hun mødte Niels Wessel Bagge, kaldt "Danmarks rigeste mand," og giftede sig med ham. Hendes økonomiske problemer var dermed fejet bort.
Det var hendes liv på en måde også. Hun kom aldrig over at hun ikke blev anerkendt som kunstner uden for Tyskland. Og Tyskland glemte hende hurtigt, herregud, det var kun små tre til fire år hun nåede at sætte sig igennem på de tyske scener ...
Som meget gammel dame fik hun den hæder at få en kunstnerisk fortjenstmedalje for sine film i datidens Tyskland. Det blev der ikke gjort meget ud af, hverken i pressen eller i øvrigt. Nogle få af hendes gamle, overlevende fans græd sammen med hende over den ungdom, hendes film fik dem alle til at mindes.
Derefter stilhed.
Det er den stilhed, jeg forsøger at få til at leve i min bog.

Doras datter, udkommet på forlaget Dreamlitt

Med Doras datter afsluttes fortællingerne om Antonie, Dora og Dina. De fire bøger er blevet skrevet over en lang årrække, og deres tidsforløb strækker sig fra begyndelsen af 1900 tallet til 2012. Dina er datter af Dora og Sariel, men da Dora er gift med Poul, beder hun ham påtage sig faderskabet. Den meget ældre Poul tager den lille pige til sig, og hun opfatter ham som sin bedstefar. Imens beskæftiger Dinas mor sig med sin kunst. Hun er blevet en kendt og efterspurgt maler. Dina vokser op og bliver en meget selvstændig ung kvinde, med tætte bånd til barndomsveninderne, ”De fire med D,” som de kaldes. Dina, Dagmar, Drude og Dortea. Som små blandede de blod og kalder sig blodsøstrene med mottoet Én for alle og alle for én.

Dina har som sin mor problemer med at finde sig til rette i et konventionelt forhold. Hendes to bejlere, hvoraf den ene er søn af Markus, der livet igennem har elsket Dora, og den anden, der er søn af Antonie, søger forgæves at knytte hende fast til sig.

Først da hun møder færøske Jógvan, må hun overgive sig til kærligheden, der for hende vil betyde en forankring. Til ham og til Færøerne, som han ikke agter at forlade. Den egensindige Dina og den jordbundne Jógvan har deres kampe, der holdes nogenlunde i ave af hans livsklogskab og humor.

Handlingen udspiller sig i Danmark, Italien, Berlin og på Færøerne.

Kvartetten - udkommet på Forlaget DreamLitt.

Den unge billedkunstner, Dora, gifter sig med den langt ældre Poul, der giver hende al den frihed, hun som kunstner har behov for. Hendes elsker, Markus, vil binde hende tæt til sig. Han forstår ikke hendes krav om uafhængighed, forstår ikke hendes forhold til Poul og er jaloux på ham.

Kvartetten er en selvstændig fortsættelse af Dora, der udkom 2011. Hendes lejlighedsvise konfrontationer med ærkeenglen Gabriel, der egentlig er død, men har det med at manifestere sig, når det passer ham, finder stadig sted og bringer stadig stor forstyrrelse i hendes liv. Hendes nære ven, Sariel, er uden hendes vidende også en tidligere ærkeengel. Han elsker hende hemmeligt og høvisk og er til stor hjælp for hende, da hun slår igennem som kunstner.

Kunst og kærlighed er undertiden besværlige størrelser, især når det er en kvindelig kunstner, der insisterer både på frihed og kærlighed.

 

Julie er børnehjemsbarn, og hun er linedanser. Der er huller i hendes familiehistorie, men hun bærer et navn, der engang lyste over en berømt oldemor, Gitta Alpar (ikke fiktiv; levede fra 1903 - 1991.) Julie har udgivet en roman, der vækker opmærksomhed ved sit rotiske indhold. Hendes bedste veninde elsker hende, og hendes ældre ven har i sin ungdom haft en kort og forhutlet affære med en kvinde i London. Hemmeligt forestiller han sig, at han måske er hendes far. Hun får arbejde ved Zirkus Cabuwazi i Berlin. Her forelsker hun sig i den langt ældre Bernhard, der har en traumatisk fortid. Hun får et venskabeligt forhold til han søn Erich, der er gift med Fred, og da Bernhard afviser hende indgår hun en kontrakt med Erich og Fred om at blive rugemor for det barn, de inderligt ønsker sig. Romanen foregår i nutiden. Julie er født 1986, og scenariet udspiller sig i Aarhus, København, Berlin og München.

Richard Tauber blev født i linz 1891 som illegitim søn af en aldrende sangerinde og en ung frembrusende jødisk teatermand, der senere adopterede sønnen. Faderens jødedom blev fatal, da Hitler tog magten i 1933 og drev Richard i emigration. Han blev engelsk statsborger og døde i London 1948. Det er få sangere forundt at have en så medrivende og berusende virkning på publikum, som Tauber havde i sin tid, hvor hans berømmelse på verdensplan steg til fantastiske højder. Han satte sit aftryk på operaen, på Liedkunsten og på operetten. I dag holdes hans navn stadig levende, hvad litteraturen og musikudgivelser om ham vidner om.

Adelaïde virkeliggør Johans drømmebillede, som han har båret på, siden han som ganske ung hørte Beethovens sang, Adelaïde. Da han erfarer, at hun er opkaldt efter sangen, ser han det som en skæbnetråd. Adelaïde er en økonomisk fri og succesfuld moderne ung kvinde, der diskuterer parforhold, skilsmisser, mode og mad med sine veninder. Hun har haft mange forhold, men ingen af blivende karakter. Hun vil være sikker. Hun vil have den eneste ene. Ellers vil hun leve alene. Historien udspiller sig i 2008 og foregår i Aarhus, Milano og Firenze


Felicia og Martin er søskende, men har levet adskilt siden de var små. Da de mødes som unge, indleder de et passioneret kærlighedsforhold, som de skamfuldt må skjule for omverdenen. Erling Vig og hans kone har for længst passeret sølvbryllupsalderen, da Erling rammes af en overvældende forelskelse i Felicia. Men skæbnen har en grum spøg for med ham.  Romanen udspiller sig i Danmark, Bruxelles og Spanien.

Maria og Johann lever et lidenskabeligt, nærmest perfekt parforhold. Lige indtil den dag Maria opdager, at Johann har været hende utro. Hun opstiller en erotisk kontrakt, som Johann må underlægge sig, hvis han ønsker at deres forhold skal fortsætte. Kontrakten bliver indledningen til en tid, hvor de må sætte hele deres tilværelse på spil i et drama, der også kommer til at omfatte andre.

Ham behøver du ikke, vel Dorothea, hvisker Ursula til sin tvillingesøster, men Dorothea tager, hvad hun vil have. De dejlige Teuber tvillinger ligner hinanden til forveksling. Det er Dorothea, der dominerer, og Ursula er godt tilfreds med at sejle i hendes kølvand, indtil hun forelsker sig i Robert Svane. Enæggede tvillinger er naturens misforståelse, tænker hun, da hun bryder med sin søster. Robert blive ufrivillig kastebold mellem dem, og hans ven, Abel, må intervenere. Bogen foregår i tidsrummet fra nytårsaften 1999 til nytåret 2007, med et tilbageblik på krigsåret 1943. Handlingen udspiller sig i Aarhus, på Færøerne og i Wien.

Den unge færing, Anders, forelsker sig i italienske Lorenza. Deres datter, Antonie vokser op på Færøerne og bliver en viljestærk og ilter pige. Franciscanersøstrene opdager, at hun har en dejlig stemme, og giver sig til at give hende sangundervisning. Senere, i Danmark, fortsætter hendes vej mod en tilværelse som sanger. En tilværelse som ærkeenglen Gabriel suverænt ønsker at styre. Kan den unge Antonie formå at sætte sig op mod den overmagt, en ærkeengel må siges at være? Handlingen udspiller sig fra begyndelsen af 1900 tallet til først i 1970erne.

Den unge talentfulde billedkunstner Dora er med stærke bånd knyttet til sin tidligere lærer, Poul, der bliver hendes erotiske og kulturelle vejleder. Under et ophold i Italien får hun til opgave at male et portræt af den karismatiske Gabriel Archangelo, der ejer slottet Brolio og i Toscana opfattes som en fyrste.

Romanen er en sanselig og dramatisk rejse, hvor Dora skal finde sin egen vej mellem kunstnen og de mænd, der elsker hende og vil binde hende til sig.Dora foregår i Aarhus, København, Skagen, Firenze, Rom, Paris og et landligt Toscana


Det kræver måske 200 sider i en roman at udtrykke det, der i et digt kan destilleres ned til nogle få linjer når det går lykkeligst til. Digtkredsens sproglige univers er ekspressivt og sanseligt og handler om kærlighed, tid, alder og undren over livet. De sidste elleve sonetter med titlen, Det haster med det kys, er en rejse gennem barndom, ungdom, modent kvindeliv og tilstundende alderdom.